Szybki dostęp

 

Rekrutacja 2020/2021

REKRUTACJA 2020/2021


SAMOKSZTAŁCENIE

 

Środę w całości spędziliśmy w malowniczej miejscowości Bovino. Wizytę rozpoczęliśmy od fabryki oliwy z oliwek Vibinum Service przyglądając się procesowi jej tworzenia. Sami mogliśmy również ocenić jej smak, gdyż poczęstowano nas przypieczonym chlebem polanym obficie oliwą. Następnie udaliśmy się do firmy Giannotti słynącej z produkcji panettone - rodzaju babki spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Również i tym razem pozwolono nam ocenić jej smak. Kolejną atrakcją była Agroturystyka Piana delle Mandrie specjalizująca się między innymi w wyrobie serów, w tym mozzarelli, której także mogliśmy posmakować podczas wspólnego lunchu. Na deser zostawiliśmy sobie zwiedzanie samego miasteczka, w tym zamku w stylu normańskim oraz Katedry Wniebowzięcia NMP.

Przedmioty używane przez nas każdego dnia nie muszą lądować na śmietniku, gdy się nam znudzą, zniszczą, czy wyjdą z mody. Jeśli tylko trochę pomyślimy, dokonamy kilku przeróbek, mogą otrzymać drugie życie i znów stać się użyteczne.

Uczniowie klas pierwszych na lekcjach plastyki i wiedzy o kulturze ze starych, zniszczonych i niepotrzebnych nikomu bluzek, koszulek i spodni stworzyli nowe, autorskie konfekcje. Inspiracją do powstania tych „małych dzieł sztuki”, była wiedza dotycząca recyklingu zdobyta na lekcjach i chęć przywrócenia starej odzieży do ponownej użyteczności. By uzyskały ostateczny kształt trzeba było się napracować: stworzyć projekt, zgromadzić farby, mozolnie wykonać detale. Efekt możecie podziwiać na przygotowanej w holu szkoły wystawie. Mamy nadzieję, że podsunęliśmy wam pomysł na nowe życie dla waszych starych ubrań.

M. Fiedorowicz

Drugi dzień naszej włoskiej przygody rozpoczęliśmy od wizyty w lokalnej fabryce ciastek Doemi, gdzie poznaliśmy tajniki ich produkcji, a także mieliśmy okazję ich skosztować. Kolejnym punktem programu była wycieczka do Parku Archeologicznego w Siponto, gdzie zwiedziliśmy bazylikę, której bryła przez lata została niemal całkowicie zniszczona, a której pełnowymiarowy kształt wskrzeszono przy pomocy ogrodzeniowej drucianej siatki. Na koniec udaliśmy się do miasteczka portowego Manfredonia z jego główną atrakcją ‒ zamkiem Castello Svevo Angioino, z którego murów rozciągają się piękne widoki na miasto i Morze Adriatyckie.

4 godziny busem na lotnisko Chopina w Warszawie, 2,5 godziny lotu do Rzymu, 6 godzin autobusem na południe Włoch i 6 godzin czekania pomiędzy znaleźliśmy się u celu naszej podróży - Foggi. Jest to już trzeci wyjazd w ramach projektu Erasmus Plus „Przygotowanie młodych ludzi do rynku pracy”, a szkołą goszczącą jest szkoła publiczna Liceo Carolina Poerio.

Pierwszy dzień naszego pobytu był niezwykle intensywny i obfitował w mnóstwo wrażeń. Powitano nas koncertem szkolnej orkiestry symfonicznej, która wykonała zarówno kilka klasycznych jak i współczesnych utworów włoskich. Następnie uczniowie otrzymali podarunki i zostali zaproszeni na małą przekąskę, po czym przyszła kolej na pracę. Przedstawiciele każdego kraju partnerskiego zaprezentowali rezultaty przygotowanych wcześniej prezentacji dotyczących bezrobocia w ich regionie, a nieco później w grupach uczniowie stworzyli listę pytań, które zadadzą w czwartek podczas spotkania z lokalnym politykiem. Potem nastąpiła krótka przerwa na pizzę i kawałek tortu by następnie wyruszyć do położonej 30km od Foggi miejscowości Troia. Głównym punktem programu było zwiedzanie dwóch z dziewięciu znajdujących się tam katedr, wizyta w miejscowym muzeum, w którym znajdują się 3 z 31 istniejących na świecie exultetów - zwojów z zapisem pieśni pochwalnych, a także degustacja lokalnych słodkości w miejskiej cukierni.

Szczęśliwi i pełni pozytywnych doświadczeń kończymy pierwszy dzień w ciepłej choć grudniowej Italii.