Szybki dostęp

 

Ostatnie dwa dni naszego pobytu we Włoszech spędziliśmy w Foggii. Czwartek rozpoczęliśmy od wizyty w Ratuszu na spotkaniu z radną odpowiedzialną za kwestie edukacji w prowincji Foggia. Uczniowie zadali wcześniej przygotowane pytania i wysłuchali wyczerpujących i ciekawych odpowiedzi. Natomiast w piątek udaliśmy się do Urzędu Pracy gdzie również była okazja porozmawiać z tutejszym urzędnikiem na temat ofert pracy, niezbędnych kwalifikacji czy bezrobocia w tym regionie.

Wieczorem po raz ostatni spotkaliśmy się w szkole na uroczystym pożegnaniu, podczas którego wysłuchaliśmy i obejrzeliśmy występ przedstawicieli tutejszej szkoły pieśni i tańca Università del Crocese. Na koniec uczniowie otrzymali dyplomy uczestnictwa w projekcie Erasmus+ „Przygotowanie młodych ludzi do rynku pracy”.

Było to już przedostatnie spotkanie uczniów w ramach projektu, kolejne odbędzie się w Polsce w dniach 22-28 marca 2020 r.

Środę w całości spędziliśmy w malowniczej miejscowości Bovino. Wizytę rozpoczęliśmy od fabryki oliwy z oliwek Vibinum Service przyglądając się procesowi jej tworzenia. Sami mogliśmy również ocenić jej smak, gdyż poczęstowano nas przypieczonym chlebem polanym obficie oliwą. Następnie udaliśmy się do firmy Giannotti słynącej z produkcji panettone - rodzaju babki spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Również i tym razem pozwolono nam ocenić jej smak. Kolejną atrakcją była Agroturystyka Piana delle Mandrie specjalizująca się między innymi w wyrobie serów, w tym mozzarelli, której także mogliśmy posmakować podczas wspólnego lunchu. Na deser zostawiliśmy sobie zwiedzanie samego miasteczka, w tym zamku w stylu normańskim oraz Katedry Wniebowzięcia NMP.

Przedmioty używane przez nas każdego dnia nie muszą lądować na śmietniku, gdy się nam znudzą, zniszczą, czy wyjdą z mody. Jeśli tylko trochę pomyślimy, dokonamy kilku przeróbek, mogą otrzymać drugie życie i znów stać się użyteczne.

Uczniowie klas pierwszych na lekcjach plastyki i wiedzy o kulturze ze starych, zniszczonych i niepotrzebnych nikomu bluzek, koszulek i spodni stworzyli nowe, autorskie konfekcje. Inspiracją do powstania tych „małych dzieł sztuki”, była wiedza dotycząca recyklingu zdobyta na lekcjach i chęć przywrócenia starej odzieży do ponownej użyteczności. By uzyskały ostateczny kształt trzeba było się napracować: stworzyć projekt, zgromadzić farby, mozolnie wykonać detale. Efekt możecie podziwiać na przygotowanej w holu szkoły wystawie. Mamy nadzieję, że podsunęliśmy wam pomysł na nowe życie dla waszych starych ubrań.

M. Fiedorowicz

Drugi dzień naszej włoskiej przygody rozpoczęliśmy od wizyty w lokalnej fabryce ciastek Doemi, gdzie poznaliśmy tajniki ich produkcji, a także mieliśmy okazję ich skosztować. Kolejnym punktem programu była wycieczka do Parku Archeologicznego w Siponto, gdzie zwiedziliśmy bazylikę, której bryła przez lata została niemal całkowicie zniszczona, a której pełnowymiarowy kształt wskrzeszono przy pomocy ogrodzeniowej drucianej siatki. Na koniec udaliśmy się do miasteczka portowego Manfredonia z jego główną atrakcją ‒ zamkiem Castello Svevo Angioino, z którego murów rozciągają się piękne widoki na miasto i Morze Adriatyckie.