Szybki dostęp

 

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć :)

Reprezentacja I Liceum Ogólnokształcącego im. W. Kętrzyńskiego w Kętrzynie: Weronika Pieniak (III d1), Natalia Szewczyk (IIIc), Aleksandra Markisz (IIIc), Izabela Milewska (IIIae), Klaudia Sulej (IIId2), Sara Rogalska (IIIa), Martyna Rafalska (IId1), Maja Pieniak (I d2), Angelika Karolewicz ( IIIc), Emilia Turska (Id2), Paulina Podbielska (Ic).

 

W dniu 6 grudnia 2019 r. odbyły się Półfinałowe Zawody Rejonowe i Wojewódzkie w Piłce Ręcznej Dziewcząt szkół średnich. W turnieju wzięły udział dwa zespoły:  drużyna reprezentująca naszą szkołę oraz dziewczęta z ZS im. Marii Curie Skłodowskiej w Kętrzynie. Nasze wspaniałe szczypiornistki zdobyły I miejsce z wynikiem 10:6 i zakwalifikowały się do Mistrzostw Półfinałów Wojewódzkich.

Dziewczyny, wielkie brawa!!! Powodzenia na kolejnych zawodach!!!

Prowadząca: p. Agnieszka Jastrzębska

Ostatnie dwa dni naszego pobytu we Włoszech spędziliśmy w Foggii. Czwartek rozpoczęliśmy od wizyty w Ratuszu na spotkaniu z radną odpowiedzialną za kwestie edukacji w prowincji Foggia. Uczniowie zadali wcześniej przygotowane pytania i wysłuchali wyczerpujących i ciekawych odpowiedzi. Natomiast w piątek udaliśmy się do Urzędu Pracy gdzie również była okazja porozmawiać z tutejszym urzędnikiem na temat ofert pracy, niezbędnych kwalifikacji czy bezrobocia w tym regionie.

Wieczorem po raz ostatni spotkaliśmy się w szkole na uroczystym pożegnaniu, podczas którego wysłuchaliśmy i obejrzeliśmy występ przedstawicieli tutejszej szkoły pieśni i tańca Università del Crocese. Na koniec uczniowie otrzymali dyplomy uczestnictwa w projekcie Erasmus+ „Przygotowanie młodych ludzi do rynku pracy”.

Było to już przedostatnie spotkanie uczniów w ramach projektu, kolejne odbędzie się w Polsce w dniach 22-28 marca 2020 r.

Środę w całości spędziliśmy w malowniczej miejscowości Bovino. Wizytę rozpoczęliśmy od fabryki oliwy z oliwek Vibinum Service przyglądając się procesowi jej tworzenia. Sami mogliśmy również ocenić jej smak, gdyż poczęstowano nas przypieczonym chlebem polanym obficie oliwą. Następnie udaliśmy się do firmy Giannotti słynącej z produkcji panettone - rodzaju babki spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Również i tym razem pozwolono nam ocenić jej smak. Kolejną atrakcją była Agroturystyka Piana delle Mandrie specjalizująca się między innymi w wyrobie serów, w tym mozzarelli, której także mogliśmy posmakować podczas wspólnego lunchu. Na deser zostawiliśmy sobie zwiedzanie samego miasteczka, w tym zamku w stylu normańskim oraz Katedry Wniebowzięcia NMP.